מאיפה הצ'ינצ'ילה הגיעה ? שיעור היסטוריה

צ'ינצ'ילה למכירה

ההיסטוריה של הצ'ינצ'ילה

מקורותיה של צ'ינצ'ילה אינם ידועים. ידוע שמדובר במכרסם הקשור באופן הדוק לשרקנים ומכרסמים אחרים בדרום אמריקה. אך מדענים מתקשים להסביר את השרשרת האבולוציונית הישירה שלה. זאת בין היתר כיוון שלאף בעל חיים אחר בעולם יש מעיל כמו לצ'ינצ'ילה, בעוד שאצל כל שאר בעלי החיים כל זקיק שיער מניב שערה אחת, זקיקי השיער אצל הצ'ינצ'ילה מניבים כ 50-100 שערות !. מעיל סבוך ומאסיבי זה מחסן באופן טבעי את הצ'ינצ'ילה בפני פרעושים וקרציות והופך אותה למותאמת במיוחד לאזורים קרים.

בית הגידול המקורי של צ'ינצ'ילה נכלל בצד המערבי של רכס האנדים. הם יכולים להימצא בחלקים של צ'ילה המודרנית, ארגנטינה, פרו ובוליביה. ייתכן שבעבר מרחב הגידול שלהן היה בכלל האזורים הגבוהים אך בתקופה המודרנית הידועה לאדם – ניתן למצוא אותן רק בפסגות הצחיחות והסלעיות. שם, לעתים רחוקות מגיעה הטמפרטורה לחום גבוהה והלחות נמוכה מאוד. צ'ינצ'ילות בטבע נוהגות לאכול עשבים ושורשים (דלי שומן) ומקור המים שלהן הוא הטל המצטבר על סלעים בשעות הבוקר המוקדמות. הן חיות בלהקות של כ 20-100 פרטים ומקננות לרוב בסדקים שבין הסלעים המאסיביים. רוב הפעילות של הצ'ינצ'ילה מתרחשת בלילה ובשעות היום החמות הן מסתתרות וישנות.

צ'ינצ'ילות ובני האדם

כאשר הספרדיים הגיעו לאמריקה בראשית המאה ה 16, הם נתקלו בבעל החיים המוזר הזה במפגש עם שבט אינדיאני שנקרא "שבט הצ'ינץ' ". שבט זה עשה שימוש נרחב בפרוות של בעל החיים ובבשרם ונתן למכרסם את השם "צ'ינצ'ילה", שמשמעותו "צ'ינץ' קטן" על שם אנשי השבט. הספרדים מייד ראו את הפוטנציאל בסחר הפרווה. מהר מאד מעילי צ'ינצ'ילה הפכו ליוקרתיים וכל אציל שיכל להרשות לעצמו רצה אחד. מה שהפך את הצ'ינצ'ילה לחיה נרדפת וכמעט שהביא אותה לכדי הכחדה. למעשה, ישנם מגוון זנים של צ'ינצ'ילות אך רובם נכדחו. בעבר אף היה זן בשם "צ'ינצ'ילה המלך" שהיה פי 2 בגודלו מהצ'ינצ'ילה המודרנית ונחשב ל"פרס" בידי הציידים כיוון שהכיל כמות גדולה של פרווה. ניתן לראות פוחלץ של זן זה במוזיאון בגרמניה.

למעשה נעשו ניסיונות רבים להציל את הכחדת הצ'ינצ'ילה ללא הצלחה לאור הטמפרטורות הגבוהות והזנים השונים שלא הצליחו להסתגל. רק בשנת 1923 הרפתקן בשם "צ'יפמן" שעסק בחקר דרום אמריקה ראה את הפוטנציאל שבגידול צ'ינצ'ילות והחליט לנסות. בתקופתו הממשלות של מרכז אמריקה אסרו על ייצוא צ'ינצ'ילות ולכידתן אך צ'יפמן הצליח לקבל אישורים לייצא כ 11 פרטים. צ'יפמן ידע כי הקושי של הצ'ינצ'ילות להסתגל לאקלים חדשים הינו הגורם שמביא למותם ולכן ביצע את ההעברה שלהן באופן הדרגתי שלקח זמן רב. לאורך כל המסע לחווה שהקים עבורן בקליפורניה נעשו ניסיונות לקרר את הצ'ינצ'ילות באמצעות מי קרח ואיוורור. כשלבסוף הגיע לקליפורניה היה לו כבר 12 צ'ינצ'ילות ! (כל הפרטים שרדו ואף אחת הנקבות המליטה).

הסברה הרווחת היא כי אותן 12 פרטים שהביא צ'יפמן הן אבי כל הצ'ינצ'ילות הקיימות כיום (בעוד שאחיותיהן במרכז אמריקה ניצודו עד לכדי הכחדה).

, , , , ,

7 תגובות ל: “מאיפה הצ'ינצ'ילה הגיעה ? שיעור היסטוריה” | >

  • מאת יואל:

    ראשית תודה על היצירתיות בהכנת המאמרים

    שנית האם כיום יש צ'ינצ'ילות בטבע איפשהו בעולם ?

  • מאת נתיב:

    המאמר יפה מאוד תמשיכו להעלות מאמרים…
    יואל לפי מה שאני יודע רוב הצינצילות בעולם נמצאות בבתי גידו כחיות מחמד וחלק מהם בשבי כך שחלק מאוד מועט נמצא בטבע…
    נתיב!

  • מאת יואל:

    בקשר לשרשרת האבולציונית !!!

    רק משום שהצ'ינצ'ילה כה מיוחדת באופיה, ובגופה, אין כל הסתברות שהיא נוצרה מהכלאה כלשהי.

    ולפיכך, למי שלא שם לב, לפני שבועיים קראנו את פרשת בראשית, משם עולה כי הצ'ינצ'ילה כמו יתר בעלי החיים, פשוט נבראו ביום החמישי של ששת ימי בראשית !!!

    כדאי לעדכן את החוקרים המתקשים…

    יואל

  • מאת יואל:

    מישהו יודע אולי לומר, מתי הגיעו הצ'ינצ'ילות לישראל ?
    בילדותי, כלל שמעתי את שמעה של החיה הזאת.

    מענין לדעת
    יואל

  • מאת נתיב:

    אוקיי אז ככה…
    לא ידוע על שנת הגעתן של הצינצילות לישראל,אך מה שכן ידוע זה שהם הפכו לחיות מחמד בסביאות המאה ה-16.
    ולגבי השרקן:
    נכון מאוד, קראו לשרקן בעבר קביה וגם חזיר ים (חזיר ים מכיוון שבכיבוש צ'ילה העבירו אותם לאירופה בספינות ומכיוון שאנשים מצאו המון דברים משותפים בינו לבין חזיר ולכן נקרא חזיר ים)
    את השם שרקן העניק לו פיני אמיתי בשל הציוצים שהוא מציץ לצורך יצירת קשר ובשעת מצוקה.

השאר תגובה בחוות הצינצילות